Scrisoare pentru pacientii cu boli hepatice si COVID-19
Posted in COVID-19, Info pacientiPandemia de COVID-19 care a început în noiembrie 2019, în China, este acum în Europa și SUA în plină desfășurare. Deși numărul de cazuri începe să scadă și măsurile de izolare impuse se vor relaxa în curând, atât medicii cât și pacienții noștri vor continua să mențină măsurile de protecție învățate cu această ocazie.
Pacienții cu boli cronice hepatice se pot infecta cu noul virus SARS-CoV-2, iar forma de boală pe care o vor face depinde mult de tipul bolii hepatice sau de stadiul de boală în care se află.
Pacienții cu risc înalt pentru complicații sunt:
– pacienții pre sau post transplant hepatic în tratament imunosupresor
– pacienții cu hepatită autoimună și medicație imunosupresoare de linia a doua
– pacienții cu ciroză hepatică decompensată
– pacienții cu hepatită alcoolică.
Pacienții cu risc moderat pentru complicații sunt:
– pacienții cu ciroză hepatică compensată
– pacienții cu cancer (hepatocarcinom, colangiocarcinom) ,din cauza imunosupresiei induse de cancer, dar și de medicația chimioterapică.
Măsuri de protecție elementare:
– spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante pe bază de alcool, timp de 20 secunde -CEA MAI IMPORTANTĂ MĂSURĂ DE AUTOPROTECȚIE.
– nu vă atingeți fața/gura/nasul/ochii
– tușiți sau strănutați în cot și utilizați batista de unică folosință, pe care o aruncați imediat după utilizare
– purtați masca atunci când aveți simptome respiratorii
– distanțare fizică și evitarea aglomerației- minimum 2 m distanță
– lucrați de acasă, atunci când este posibil
– curățați și dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți des în casă (clanțe, telefoane, întrerupătoare, mânerul liftului etc), cu soluții de clor sau alcool.
Relația cu medicul dvs. de familie/specialistul gastroenterolog în această perioadă este marcată de necesitatea izolării la domiciliu.
Pentru a asigura continuitatea îngrijirii tuturor pacienților, a apărut consultația medicală la distanță-teleconsultatia-, care poate fi acum realizată prin diverse mijloace: e-mail, WhatsApp, telefon, Skype, Zoom. În urma acestor discuții, medicul dvs. va stabili dacă veți primi indicații de tratament prin telefon, dacă este nevoie de o consultație în cabinet sau dacă este nevoie de internare în spital. Legătura cu medicul din ambulatoriul de specialitate sau spital se va face tot telefonic.
Se recomandă limitarea vizitelor la spital la situația exclusivă a existenței unei urgențe medicale sau apariției unor complicații.
Sunt încurajate teleconferințele, telefoanele, e-mail-urile pentru consulturile obișnuite sau sfaturi pentru o problemă nou apărută.
Dacă este nevoie de proceduri medicale (ecografie, endoscopie etc), acestea se vor face doar în cazuri de strictă necesitate, cu protecție specială pentru medicul examinator, datorită transmiterii virusului și pe cale fecal-orală, nu doar respiratorie.
Pe toată perioada stării de urgență, nu mai este obligatorie folosirea cardului de sănătate, iar consulturile în ambulatoriu se fac fără a mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere (ordin 539/437/2020).
Rețetele eliberate pentru pacienții cu boli cronice de orice fel, dar și boli cronice hepatice, se pot trimite pacienților prin e-mail sau alte mijloace elecronice , pentru a nu întrerupe tratamentele indicate.
În perioada stării de urgență, se pot prescrie de către medicul de familie și medicamentele eliberate prin farmacii cu circuit deschis, chiar dacă scrisoarea de recomandare tip Anexa 43 de la medicul specialist nu este reînnoită.
Pacienții care au nevoie de terapie biologică eliberată din farmaciile cu circuit închis se vor adresa clinicilor unde sunt îngrijiți și unde există circuite separate, gândite pentru a asigura protecția.
Atitudinea în caz de infectare
La apariția unor simptome respiratorii ca tuse, dificultate în respirație, dureri de cap sau musculare, dar și diaree sau dureri abdominale, luați legătura cu medicul curant. Acesta vă va indica calea de urmat și/sau tratamentul antitermic/antialgic simptomatic. La nevoie, până când reușiți să luați legătura cu un cadru medical, puteți utiliza paracetamol.
Anumite medicamente antivirale ce se folosesc în prezent în terapia COVID-19, precum lopinavir/ritonavir, interacționează cu medicația imunosupresoare.
Dacă vi se recomandă aceste medicamente, informați medicul despre terapia imunosupresoare pe care o luați și luați legătura cu medicul curant din centrul de transplant.
Atenție la administrarea de paracetamol ! Este un medicament sigur și benefic dacă nu depășiți dozele maxime admise. În doze de 2-3 g pe zi, adică 4-6 comprimate a 500 mg, nu afectează funcția hepatică.
Nu combinați comprimatele simple de paracetamol, indiferent de denumirea comercială (Paracetamol, Panadol, Eferalgan, Paracetamol LPH etc), cu alte combinații care conțin paracetamol, dar și alte substanțe cum ar fi: cofeina, aspirina, dextrometorfan, fenilefrina, guaifenezina, codeina, pentru că ați putea depăși doza maximă admisă.
Prioritatea sistemelor de sănătate la acest moment este dezvoltarea unui tratament antiviral specific și a unui vaccin care să prevină epidemii viitoare.
Până atunci, vă recomandăm să nu vă tratați singuri, să nu opriți din proprie inițiativă tratamentele pe care le urmați și să vă informati din surse oficiale.
http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-populatie
https://stirioficiale.ro/informatii
Printr-o bună comunicare cu medicii care au grijă de sănătatea dvs., vom trece împreună prin această provocare a sistemelor de sănătate ale întregii lumi.