Saptamana europeana a testarii HBC, HCV si HIV

Între 15-22 mai 2020, se desfășoară „Săptămâna europeană a testării HBV, HCV și HIV”, o campanie care îi încurajează pe toți partenerii implicați (medici, instituții medicale, organizații de pacienți) să crească eforturile pentru conștientizarea testării populației pentru infecția cu virusul hepatitic B, C și HIV.

Aceste eforturi se fac în vederea diagnosticării și tratării pacienților infectați, dar încă nedepistați.

Din păcate, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, s-au produs schimbări în accesarea sistemului de sănătate, schimbări care vizează înainte de orice siguranța pacienților și a familiei lor, dar și a profesioniștilor din sănătate. Astfel, la nivelul cabinetelor de medicină de familie, a crescut mult numărul de consultații acordate la distanță prin mijloace electronice: e-mail, Skype, WhatsApp, ceea ce scade riscul de trasmitere a virusului SARS-COV-2.

Se recomandă pacienților să nu se prezinte neprogramați, să respecte toate regulile de siguranță în spații închise cu destinație medicală, dar să ia legătura fără întârziere cu medicul de familie pentru orice semne și simptome de boală nou-apărute.

Dacă medicul de familie consideră oportun și necesar, pacientul va fi programat pentru consult în cabinet sau îndrumat către specialistul din ambulator sau din spital.

Dacă este nevoie de recoltare de analize de laborator, în punctele de recoltare deschise, care funcționează, de asemenea, cu respectarea tuturor normelor de protecție, pacientul va primi de la medic recomandarea de analize.

Pentru toți acești pacienți, și în special pentru cei expuși la riscul de a contacta infecția cu virusuri hepatitice, se recomandă și testarea pentru AC anti-HCV și AgHBs.

De asemenea, femeile însărcinate beneficiază gratuit, indiferent dacă sunt asigurate sau neasigurate, de aceste teste, inclusiv HIV.

Proiectul „Săptămâna europeană a testării HBV, HCV și HIV” îi încurajează pe pacienți să solicite testarea, dar și pe medicii de familie să păstreze pe agenda de lucru testarea pacienților cu risc, a contacților pacienților infectați, a fiecărui pacient, indiferent de vârstă sau de expunerea la factorii de risc, măcar o dată în viață, a femeilor însărcinate și a tuturor pacienților cu semne sau simptome de boala hepatică.

Progresele în terapia antivirală înseamnă ani de viață pentru pacienții noștri !

Testarea este primul pas responsabil spre vindecare.

 

Grupul GastRo al SNMF