Ziua Internationala dedicata Bolii Ficatului Gras (Steatotic), marcata de activitati ale membrilor Grupului de Lucru GastRo din toata tara

Boala Ficatului Gras (steatotic) reprezintă o maladie tăcută, evolutivă și cu impact major asupra stării de sănătate. Un ficat gras (steatotic) presupune un semnal de alarmă pentru debutul afecțiunilor metabolice, cardiovasculare și chiar oncologice.

Chemarea noastră, a medicilor de familie din grupul GastRO, pentru toți pacienții, este pentru o viață echilibrată, fără excese, fără abuzuri, cu respect față de noi și față de aproapele nostru.

Să înălțăm gradul nostru de cunoaștere și să ne gândim mult mai atent atunci când suntem supuși tentațiilor de orice fel.

Să nu uităm că fiecare zi este o provocare la a menține echilibrul și de a lua parte la noi experiențe.

Dacă în fiecare zi suntem atenți la ceea ce mâncăm, la ceea ce bem, la cum și cât ne mișcăm, putem contribui la păstrarea unei stări generale de sănătate optime, inclusiv la starea de sănătate a ficatului.

Aceia dintre dumneavoastră care au deja boala ficatului gras (steatotic) sau cei care doresc să afle dacă au această afecțiune, apelați cu încredere la medicul dumneavoastră de familie. Cu siguranță este persoana care vă poate oferi cele mai bune sfaturi.

13 Iunie – Ziua Mondiala a Bolii Ficatului Gras (steatotic), a fost marcata de medicii membri ai Grupului de Lucru GastRo printr-o serie de activitati desfasurate pe teren si in cabinetele medicale din mai multe localitati

În perioada 24-25 Mai 2024, la Sinaia, s-a desfășurat la Cursul Internațional pe teme de hepatologie ”Liver Management Problems in Primary Care”, curs creditat EACCM. Cu această ocazie s-a vorbit despre data de 13 Iunie, Global Fatty Liver Day, iar participanții au fost încurajați să organizeze evenimente locale în acest sens.

În data de 11 iunie anul curent s-a desfășurat online evenimentul GastroCentriX organizat de Grupul GastRO/SNMF în colaborare cu RoALD. Temele majoritare dezbătute s-au adresat patologiei MASLD atât sub forma unor prezentări de caz cât și sub forma unor prelegeri susținute magistral de D-na Prof. Dr. Gheorghe Liana și de echipa acesteia. La eveniment au participat aproximativ 2000 de medici. S-a discutat și despre Global Liver Day iar participanții au fost încurajați să organizeze acțiuni de conștientizare despre patologia ficatului gras.

În Cluj, colega noastră din Grupul GastRO Dr. Caludia Pîrșan a distribuit baloane și materiale informative către participanții la un festival sportiv.

În București, în cadrul CMI Dr. Udrescu Mihaela, în data de 13 Iunie a avut loc o campanie de informare a pacienților care s-au prezentat la cabinet pe marginea patologiei ficatului gras, marcând astfel „Global Liver Fatty Day”.

Tot la București, în Parcul IOR, RoALD sub conducerea D-nei Prof. Dr. Gheorghe Liana, a organizat un colț verde, special amenajat, marcând astfel „Global Liver Fatty Day”.

În Șelimbăr/ Jud. Sibiu, la Școala Generală Gimnazială „Mihai Viteazu”, colega noastră din Grupul GastRO Dr. Victoria Oprescu a organizat o oră de educație medicală.

În Comuna Palanca, Județul Giurgiu, colega noastră din Grupul GastRO Dr. Carmen Nicolescu a organizat o oră de educație medical in aer liber.

În Iași, în cadrul CMI Dr. Chiruță Roxana, în data de 13 Iunie a avut loc o campanie de informare a pacienților care s-au prezentat la cabinet pe marginea patologiei ficatului gras, marcând astfel „Global Liver Fatty Day”.

Tot la Iași, colega noastră dr. Cristina Ungureanu a organizat un picnic cu copii de diferite vârste cu ocazia „Global Liver Fatty Day”.

În Hunedoara, colega noastră din Grupul GastRO Dr. Elena Pătrău a organizat un eveniment cu ocazia unui concurs de enduro care a fost suspendat din cauza furtunei.

La Floresti, judetul Giurgiu, ideea unei activități de informare, conștientizare pentru propria sănătate în rândul adolescenților din Școala Gimnazială Nr 1 Florești a generat o adevărată campanie educativă.

Tot in Com. Florești, Dr. Paraschiv Mihaela în data de 13 Iunie în timpul efectuării activității de teren, a profitat de ocazie și le-a vorbit oamenilor despre patologia ficatului gras, activitate care a continuat si la cabinetul CMI Dr. Paraschiv Mihaela.

Citeste aici toate articolele despre: Global Liver Fatty Day