Regim alimentar pentru ciroza hepatica

Ciroza este o afectiune cronica a ficatului, ireversibila, care consta in fibrozarea tesutului hepatic si aparitia nodulilor de regenerare. Este o afectiune grava, cu prognostic rezervat

Evolutia de la hepatita cronica la ciroza se face lent in decursul mai multor ani (ex: evolutia unei hepatite alcoolice in ciroza se face in 10-15 ani fara tratament).

 Download

Principii de baza ale regimului alimentar in ciroza hepatica:

  • fara alcool
  • consumati alimente proaspete, fierte, coapte sau pe gratar
  • fara conserve, conservanti, condimente
  • fara adaos suplimentar de sare
  • cititi cu atentie eticheta alimentelor si urmariti cantitatea de sare inscrisa pe eticheta
  • nu folositi inlocuitori de sare
  • fara grasimi solide
  • dulciuri in cantitate moderata
  • reduceti consumul de carne
  • fara alimente fierbinti sau foarte reci
  • evitati alimentele rugoase (floricele, alune, biscuiti samd)
  • fara bauturi carbo-gazoase
  • mese reduse cantitativ, servite la ore fixe, in ambianta placuta
  • mestecati bine alimentele

 

Regimul alimentar in ciroza hepatica compensata (fara ascita, fara icter, fara encefalopatie):

  • necesar protein-caloric de 25-30kcal non-protidice/kgc+1-1,2g proteine/kgc
  • 4-6 mese/zi, in cantitate mica, ultima servita cu 2 ore inainte de culcare
  • sodiu 2-2,5g/zi (fara adaos de sare in mancare)
  • regim de crutare hepatica

 

Regimul alimentar in ciroza hepatica decompensata:

  • 35-40kcal non-protidice/kgc+1,5g proteine/kgc
  • 6-7 mese/zi reduse cantitativ si o gustare cu hidrocarbonate complexe seara
  • asemanator cu cel din ciroza hepatica compensata cu urmatoarele amendamente:
  • regim desodat (2g/zi), hipoproteic, hipolipidic, normoglucidic
  • dacă aveti esofagită/gastropatie portal hipertensivă dulciurile concentrate sunt contraindicate (miere, dulceaţă, etc.).
  • sursa vegetală – soia, fasole, linte, seminţe, ciuperci
  • în episod acut, restricţie proteică la 0,5g/kgc

 

Exemplu de conţinut proteic al alimentelor larg folosite:

  • Carne de vită (20-25 g proteine/100 g carne); carnea este permisă în cantitate de 200 g x 2-3 ori/săptămână (cele 200 g carne-fracţionat pe parcursul zilei)
  • Carne de pasăre (22-28 g proteine/100 g carne)
  • Peşte 20-28 g proteine/100 g carne)
  • Ouă 1 ou = ~ 7 g proteine (permise 2/săptămână)
  • Iaurt = 5 g proteine (1 cană iaurt/lapte la 2 zile)
  • Brânză de vaci (permisă 200 g x 2/săptămână)

 Interzis a se bea supa în care a fiert carnea (permise doar supe şi ciorbe de legume).

 

Fructe si legume:

  • Consumaţi legume şi fructe proaspete.
  • Sunt permise toate fructele, mai puţin citricele (mai ales dacă aveţi varice), merele acre, alunele şi nucile.
  • Dintre legume sunt permise toate în afară de hrean, ceapă, usturoi, vinete, roşii, suc roşii.

 

Grasimi/Lipide:

  • Consumul de grăsimi trebuie redus la 40-70 g/zi, mai ales în prezenţa steatoreei şi a steatozei hepatice.

 

Luati medicamente numai cu aviz medical.

 

Evitati:

  • efortul de ridicare, aplecare
  • tusea şi strănutul
  • constipatia si efortul de defecaţie.

 

Bibliografie:

Textbook of Gastroenterology/Edited by Tadataka Yamada, Fifth Edition,  Blackwell Publishing , 2009

The 16th Edition of Harrison’s Principles of Internal Medicine, McGraw-Hill

Medical Publishing Division, 2005

  1. Grigorescu, O.Pascu, Tratat de Gastroenterologie Clinica, Vol II, Editura Tehnica Bucuresti, 1997

Iulian Mincu, Viorel T. Mogos, Bazele Practice ale Nutritiei Omului Bolnav, Editura Coresi, Bucuresti, 1997

Maria Mota, Alimentatia Omului Sanatos si Bolnav, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005

Catedra de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Fundeni, Bucuresti, Ciroza hepatica-Regim Igieno-dietetic